sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Pekka Korrin esineruutukoulutus 25.5.

Jälkikoetta seuraavana aamuna suuntasimme Sisun kanssa Pekan esineruutukoulutukseen.

Koulutus alkoi teorialla ja jutustelulla eruudusta. Kävimme läpi aloittamisen, yleisimmät ongelmat, monipuolisen harjoittelun ja kilpailutilanteeseen valmistautumisen sekä myös kilpailutaktiikkaa. Esineruutu koetaan ylemmissä luokissa yleensä haastavaksi sen vuoksi, että
- Sitä treenataan liian vähän, koska ajatellaan siitä saatavan vain 30 pistettä. Ne ovat kuitenkin halutun lopputuloksen saamiseksi aika tärkeitä pisteitä.
- Koiraa ei valmenneta koetilanteeseen, vaan koetilanne poikkeaa paljon treenitilanteesta.
- Ohjaaja roiskii koiraa ruutuun eikä osaa päätellä koetilaneteessa esim. hajujen liikkumista

Kokeessa esineruudussa yleensä kokelailta loppuu aika. Kellotus pitäisi siis ottaa jo treeneihin mukaan ja miettiä sellainen vauhti itselle, että on käynyt ruudun läpi 2-3min aikana sen jälkeen voi vielä paikata joitakin kohtia mikäli kolmea esinettä ei kädessä ole. Tuomarilta kannattaa myös kysyä, paljonko aikaa on jäljellä. 5 min on niin lyhyt aika, että yhden kohdan hinkkaamiseen ei ole aikaa.


Esine hallussa. Kuva E. Juvakka


Muita vinkkejä kokeeseen/harjoitteluun
- Jätä koira virittymään esineruudun kohdille tuomarin puheiden ajaksi. Tee näin siis jo treeneissä.
- Ota tuulen suunta huomioon. Tarkkaile mistä suunnasta koira sai hajun esineestä - mihin haju liikkuu.
- Paina mieleen missä koira on käynyt, mikä on käymättä.
- Myös tyhjän piston paluulta nenä auki, jolloin esine saattaa löytyä paluumatkalla.
- Ohjaaja siirtää paikkaa piston aikana.
- Esinemotivaatio rakennetaan huolellisesti nuorelle koiralle leikkimällä esineillä säännöllisesti kotipihalla. Kummalliset esineet tehdään koiralle tutuksi aina etukäteen kotona, jolloin ruudussa ei koskaan tule sitä ongelmaa, että koira ei halua ottaa esitettä suuhun. Pienimpiä ja kummallisempia esineitä joita Pekalla itsellä on kokeessa ollut: jääkiekko, kynä, golfpallo, koiran lelu, tiskiharja.
- Treenataan vieraiden koirien kuolaamilla esineillä.
- Treeneissä itse ei aina kannata olla tallaamassa ruutua, jotta omalle koiralle tulisi silloin tällöin sellainen harjoitus että koetilannetta vastaavasti ruudussa ei ole ohjaajan hajua.
- Älä koske koiraan lähetystilanteessa, kun et siihen voi kokeessakaan ekan lähetyksen jälkeen koskea.
- Usein kokeessa yksi esine on todella lähellä lähetysreunaa.

Kolme tapaa aloittaa
1. Ohjaaja vie esineen
2. Toinen ihminen vie esineen
3. Ohjaaja ja koira vievät esineen yhdessä

Viimeisellä vaihtoehdolla on paljon hyviä puolia mm. pistojen treenaamiseen.

Ruutuvihkossani on paljon piirrustuksia, jotka kertovat erilaisista treeneistä. Niitä ei kärsivällisyys riitä tähän lähteä piirtämään, vaikka kuvat havainnollistavat asioita todella hyvin ja olivat todella hyvää antia.
Sisun treeni
 

Maasta se pienikin ponnistaa. Kuva E. Juvakka.Treenipaikka oli meille todella haastava, sillä Sisulla on elämänsä aikana tehnyt vain kaksi treeniä. Alusta oli suota, jossa kasvoi polven ja jopa reiden korkeudelle suopursua. Se vaikeutti kisatasolla olevien koirienkin tehtävää aika paljon. Ja minulla oli niin pieni koira, että siitä ei kuulemma saanut valokuvia, kun se hukkui pöpelikköön :)

Tehtiin kolme kertaa niin, että appari vei esineen ruutuun ja me katselimme perään. Esinemotivaatio erinomainen, etsi hyvin, kakkosesinettä joutui etsimään kauan ja silloin lähti käyttämään esineenviejän jälkeä avukseen. Kolmas taas nopea etsintä läheltä ja hyvä palautus. Kouluttaja totesi Sisun olevan lahjakas ja antoi vihjeeksi suorien pistojen harjoittelemiseen esineen viennin yhdessä minun kanssani. Silloin jäisi ongelmatilanteissa jäljestämällä yrittäminen pois. Lisäksi saatiin ohjeeksi leikkiä kotona kaikilla erikoisilla esineillä, jotta koiran esinemotivaatio säilyisi aina yhtä hyvänä. Yhtä esinettä viedään vielä pitkään kerrallaan.

Hyvä koulutus, jossa keskityttiin rajattuun aiheeseen syvällisesti.  Hyvä oli nähdä myös millaisia ongelmia kisaavilla koirilla oli ja miten niitä ohjeistettiin ratkaisemaan.Se on täällä! Kuva E. Juvakka.

Jatkomietteitä

Seuraavalla viikolla oli pakko kokeilla tuota esineiden vientiä yhdessä. Ja vitsit että se toimikin hyvin. Kolmella esineellä täysin suorat pistot nenä auki. Eka noin 20m, toka 30m ja kolmas 5m päässä. Näin siis jatketaan, mikäli pk-puolelle omaa kiinnostusta ja aikaa riittää tuon pelastustouhun jälkeen.

Tällä viikolla olin katsomassa PAJÄ1 kisoja ja taas kyllä hirvittää se metrinen. Hyviä koiria kisaamassa kera suht. kokeneiden ohjaajien ja yhdenkään hyppy ei näyttänyt kovin hyvältä.Eipä näyttänyt hyvältä yhden  koiran ohjaajan käytöskään. Lateli perkeleitä koiralleen kesken kokeen ja todella osoitti koiralleen olevansa tyytymätön tähän. Pois lähtiessää tottiskentältä vielä potkaisi koiraa kylkeen. Tuomari ei reagoinut näihin mitenkään :(


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti