lauantai 13. elokuuta 2016

Kiekuu ja kotkottaa

Toukokuun lopussa saapuivat taas kesäkanat ja kukko. Kanat ovat tehareita ja tulleet isolta kasvattamolta paikkaan, josta ne hain. Kukko on maatiainen ja selvästi kanojen kasvattama ei munintakoneen tuotoksia. Sen verran järkevää sen toiminta on ja kyky pitää kanalaumasta huolta erilaisissa tilanteissa.

Ajatuksena oli enemmänkin koulutella niille käytöksiä ja hioa taas omia mekaanisia taitoja, mutta johonkin tämä aika taas on mennyt, eikä ole tullut niitä juurikaan kouluteltua. Yhdelle kanalle opetin vasemmalla seuraamisen. Ne oppivat niin nopeasti (noin viisi kertaa nopeammin kuin koira), että kouluttaminen on aikas hauskaa.


Sisu on taas osoittanut olevansa paimenkoira, joka suhtautuu muihin eläimiin ihailtavan välinpitämättömästi. Se on kyllä tietoinen, missä kanaparvi kulloinkin menee, mutta se viettää aikaansa omalla tähystyspaikallaan ja väistää tieltä, jos kanat tulevat liian lähelle puuhissaan.

Petolinnun pelästyttämät kanat piiloutuivat eräänä päivänä isolle tontille eivätkä uskaltaneet tulla piilopaikastaan pois. Eivät tulleet kutsulla enkä löytänyt niitä kaikkia, vaikka kuinka etsin. Hain Sisun avuksi ja jostain kummasta se tiesi, mitä piti etsiä. Se teki huolellista etsintätyötä alueella, jonne sen vein. Ensin löytyi yksi kana ja pitkän etsimisen ja alueen laajentamisen jälkeen toinen kana. Sitten minun oli pakko lähteä töihin. Mies oli mennyt vielä alkuillasta Sisun kanssa etsimään viimeistä kanaa ja Sisu oli sen löytänyt ja "ilmaisut" häntää heiluttamalla. Sisusta on tullut siis taas kesäksi kanojen turvamies ja paimen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti