torstai 10. marraskuuta 2016

Uudet tittelit

Viime vuoden syksyllä päätin aloittaa ammattitutkintoon johtavan näyttötutkinnon suorittamisen. Eläintenhoitajan ammattitutkinto ja siinä eläinten kouluttamisen osaamisala oli tarkoitus suorittaa nopsasti kevääseen mennessä.

Minut hyväksyttiin näyttöjeni, opintojeni ja kokemukseni perusteella suoraan näyttötutkintoa suorittamaan eli mitään opintoja oppilaitos ei katsonut minun tarvitsevan enkä itsekään niin kokenut. Työskentelen päätyökseni eläinkoulutuspalveluja tuottavassa yrityksessä ja minulla on alan opintoja ja pitkä kokemus ihmisten kouluttamisesta toiselta alalta. Ajattelin, että tempaisen muutamat näyttöpäivät kasaan ja todistus on kädessä tuota pikaa. 

Prosessin hitaus yllätti minut täysin. Se ei missään kohtaa vastannut mielestäni nykyaikasta joustavaa mahdollisuutta, joita aikuisille pitäisi olla tarjolla. Homma takkusi oppilaitoksen päässä alusta saakka ja pahasti. Koko prosessi oli epäselvä nähtävästi myös henkilökunnalle, mitään kirjallista materiaalia opintojen etenemisestä ei saanut jne. Ainoa mitä sai, niin kaksi vajaan tunnin puhelinkeskustelua ja nekin piti varata yli kuukautta aikaisemmin.  Tuntui siltä, että prosessia hidastettiin tahallaan eli yhteydenpitoon annettiin rajattu puhelinaika, eikä muuta. Perehdytys tutkintoon oli olematon.

Kevättalvella tein aikataulun mukaisesti kovasti töitä näyttöpäivien järjestämiseksi. Pettymyksekseni oppilaitos halusi ne vasta touko ja kesäkuulle. Pääeläinlajini oli koira ja sen toukokuussa vietimme pitkän päivän näyttöjen parissa. Päivää oli arvioimassa yksi arvioija ja työskentelyni kuvattiin videolle kahden muun arvioijan nähtäväksi. Palaute oli hyvää, olin kuulemma valmis ammattilainen asiakaspalvelun, koiran käyttäytymisen, terveyden ja hyvinvoinnin, ongelmakäytösten kouluttamisen jne. saralla.

Toinen näyttöpäivä pidettiin kesäkuun ensimmäisellä viikolla ja siinä eläimenä oli kana. Asiakkaan (10v) kanssa koulutettiin kanoille agilitytemppuja, joita hän oli tubesta nähnyt :) Samalla käytiin läpi kanoja eläimenä, lakisäännöksiä, hoitoa, ravintoa, sairauksia jne. Tuomioksi tuli, että eläin oppii ja asiakasta ohjataan ammattitaitoisesti ja tunnen kanan eläimenä ja sen tarpeet.

Tämän jälkeen tein vielä yrittäjyyden näytön. 

Sitten alkoi tutkintotodistuksen odottaminen ja erilaisten selitysten ja hiljaisuuden jälkeen sain sen marraskuun alussa. Monta kuukautta odottamista eikä kukaan missään kohtaa suostunut kertomaan, milloin se tulee. Tai kerran kyllä annettiin aika, jolloin tulee, mutta se ei tietenkään pitänyt.

No nytpä olen sitten ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja! Ainakin on todistus siitä, että ammattilaiset ovat arvioineet käyttämäni menetelmät nykytietoon perustuviksi ja eettisesti kestäviksi. Työt kouluttamisen parissa jatkuvat.
Lokakuun viimeisenä viikonloppuna eksyttiin Sisun kanssa hakukokeeseen, kun siellä oli tilaa :) Itse en ollut kyllä yhtään tikissä kokeen aikana eikä ollut koirakaan parhaimmillaan. Tottis 89p (kiersi paluuhypyn), esineet täydet 30p, ja juoksemiseksi mennyt hakuosuus 135p Tulokseksi HK1 254p. Sen verran railakkaasti herra juoksenteli, että eksyi näytölle mennessään :) ei hyvää päivää :) se tuomittiin sitten valeilmaisuksi, mitä se ei onneksi sitten ollut. Pisteet ropisivat eikä tuomari oikein arvostanut :) Koko kokeessa puolet koirakoista jäivät kokonaan ilman tulosta ja vain yksi koira sai ykköstuloksen, joten näin jälkeen päin ajateltuna olen ihan tyytyväinen tällä kesän treenaamisella saavutettuun tulokseen ja koulariin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti