lauantai 14. tammikuuta 2017

Tieto ei lisää tuskaa

Välillä on hyvä kerrata perusasioita ja päivittää tietonsa uusimpaan tutkimustietoon.

Syksyisen Tuikku Kaimion luennon jälkeen sovimme kouluttajaporukalla, että Tuikku tulee kouluttamaan meitä joulukuun alussa. Vietettiin antoisa päivä oman porukan kanssa ja demokoirien avulla asioita pähkien. Täytyy kyllä jälleen kerran todeta, että Tuikun taito lukea vierasta eläintä (tässä tapauksessa koiraa) on valovuoden edellä huippuinakin pidetyistä lajikouluttajista. Pohdimme paljon koiran tunnetilaa ja erityisesti ääntelyä, joka on seurausta vääränlaisesta tunnetilasta.

Mikään ei ole niin mukavaa ja antoisaa kuin hyvän luennon kuunteleminen. Biologi, eläinten käyttäytymistutkija Katriina Tiira piti luentosarjan Ylöjärvellä syksyn aikana ja viimeinen luento oli eilen. Itse pääsin osallistumaan kahteen viimeiseen, joista toinen käsitteli pelkoja, ääniarkuutta ja eroahdistusta ja toinen koiran kongnitiota ja mitä siitä tällä hetkellä tiedetään. Huima määrä tehdään kyllä tällä hetkellä laadukasta tieteellistä tutkimusta koiriin liittyen eri puolilla maailmaa. Yksi toisensa jälkeen voidaan kumota myyttejä ja uskomuksia koiriin liittyen. Mielenkiintoista nähdä jossakin vaiheessa Katriinan analysoimaa dataa Smart dog-testetistä joita hän on tehnyt jo aika laajalle joukolle koiria. Molemmilta luennoilta tuli hyvää taustatietoa, mitä voin käyttää perustellusti omassa työssäni. Teen töitä paljon sellaisten ihmisten kanssa, joiden tietämys koiran kouluttamisesta ja sen lajityypillisistä käyttäytymistarpeista ovat hyvin matalalla tasolla ja enemminkin käsitykset perustuvat jostakin kuultuihin ja luettuihin uskomuksiin kuin tietoon.

Maaliskuulle olen ilmoittautunut koko viikonlopun kestävään seminaariin, joka on suunnattu eläinlääkäreille ja eläintenkouluttajille. Odotan innolla viikonlopun antia.Pappa jaksaa heilua


Omien koirien kanssa on lähinnä liikuttu paljon metsissä ja keksitty pientä aktiviteettia. Pilkku on käynyt akupunktiossa. Sille on akanut tulemaan oikeaan etujalkaan oireita, jotka viittaavat nivelrikkoon. Joulun ja vuodenvaihteen ajan liukkaat kelit eivät kyllä vieneet asiaa yhtään eteenpäin. Onneksi myös säännölliset hieronnat jatkuvat.

Sisun kanssa ollaan hömpätty rallya. Ostin tällä viikolla kuukaudeksi vapaaharjoittelun Tampereelle hallille, kun huomasin, että talvi on kohta mennyt odotellessa oman kylän treenihalliin pääsyä. Voittajan kyltit me jo osataan ja radatkin menee suht kivasti. Mestariluokasta on pari kylttiä, jotka eivät ole radalla vielä millään osaamistasolla. Sarjahyppy ei varmaan tule koskaan olemaankaan :) Itsellä on kyllä vielä tekemistä noiden ylempien luokkien ratojen kanssa. Tuntuu, että kyltit tulee aina liian nopeasti eteen, eikä miettimisaikaa jää riittävästi. Hätäpäissään tulee sanottua väärä käsky tai mentyä liian lähelle kylttiä jne. jne., joka onkin koiralle tosi reilua.


Blogeissa on näkynyt hienoja tavoitteita tulevalle vuodelle. Meidän ainoa tavoite vuodelle 2017 on pysyä terveenä, elää hyvää elämää ja levätä riittävästi. Suorittamista ja kisatavoitteita en elämääni edelleenkään halua.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti